Recenze na Filmy, Anime, Hudbu, Knihy - Abiotic

Mandriva 2010.0

Kutim

Vrtám se momentálně v Linuxu a MacOS X :)

Momentálně čtu hodně věcí :)

Poslouchám Wardruna, King Diamond

Koukám na Anime série z podzimní sezóny

Z hrané scény se rozhoupávám k Vikingům

Filmy starý padesátkový fláky snad i Univesal horory :p

Hraju W40K Dawn of War III

C

o

 

k

u

t

i

m

Cover

Půlrok se s půlrokem sešel a na dveře bude klepat nová verze Mandriva Linuxu, já se však ohlédnu za uplynulým časem a podělím se o zážitky s ještě stále novou aktualizovanou verzí 2010.0…

Po delší době se opět hlásím z druhého břehu operačních systémů. Uplynulo mnoho času od dob, kdy jsem začínal na Mandrake Linuxu 8. Nyní mám před sebou Mandrivu 2010.0, která vyšla na podzim minulého roku. V současné době u nás doma běží na dvou desktopech a jednom notebooku. Musím poznamenat, že na obou desktopech jsou bezdrátové síťovky, které ke svému běhu potřebovali ovladač z windows, protože nešli se standardními rozchodit. Jeden z desktopů je navíc aktualizovaný z předchozí verze Mandriva 2009.1 Spring. Na všech výhradně běží KDE ve verzi 4.3.5. Na notebooku jsem opět a zase experimentoval s fluxboxem, který je vynikající, avšak já jsem starý lenoch s minimem času, který bych mohl věnovat jeho konfiguraci. Co se týče zádrhelů, tak prakticky nejsou, jen mi vadí, že ATI odřízla podporu starých karet a tak musím používat DRI ovladače. Na desktopech neřeším, ale na notebooku mám čerstvou verzi 7.8, avšak jestli byly nějaké změny tak je nevidím. Ve Wine se stejně všechno v D3D škube a tak jsou pro mne zatím největším mínusem (jak jsem již podotkl není to chyba distribuce, ale ATI).

Co se týče plochy, využívám windows-like rozložení s nějakými těmi plasmoidy, které všechny oslní a ptají se, jak sem do těch woken dostal ten skin a ty serepetičky :). Těžko vysvětlujete, že se jedná o nenáviděný linux :D.

Plocha

V základním balení jsem dostal Firefox v nynější aktualizované verzi 3.5.8 v (devel repozitářích už je 3.6) a Thunderbird v nejaktuálnější verzi 2 (opět verze 3 v devel nebo jiných repozitářích). Jelikož je na můj vkus Firefox pomalý a již delší dobu využívám, Chrome. Propašoval jsem tam prohlížeč Chromium, což je stejně vypadající klon Chrome (který vyvíjí google a beta mi pod linuxem nešlape). (Všiměte si též jak rychle Google vyhledává :D).

Internetový prohlížeč Chromium

Pozn. Flash videa, obzvláště v youtube se sekají ve všech prohlížečích – dělá to pouze u ntb. Takže předpokládám, že asi DRI ovladač :/

Tak to bychom měli internet a maily, ještě bych mohl zmínit komunikátory, ale jelikož už na nich nejsem závyslej jako dříve, nemám žádný z nich nastaven :). Další ze softwaru, co se na všech strojích usídlil je smplayer. Tento jedinečný přehrávač dokáže přehrát cokoli, co si zamanu dokonce i 720p videa (1080 mi nezvládne žádný ze strojů, přeci jen to jsou postarší mašiny). Vychází z oblíbeného mplayeru.

Smplayer, přehraje prakticky vše

Pro hudbu osobně využívám Audacious, program podobný winampu, avšak po té, co vyšel Amarok verze 2.3 vypadá to, že bych jej mohl používat. Musím však ještě otestovat konkurenční přehrávač Clementine (který opět z amaroku vychází, protože Amarok 2 je zatím strašný nedodělek a velmi kritizovaný nejedním uživatelem).

Amarok, nová verze přináší alespoň trochu kýžená zlepšení

Samozřejmě v Linuxu člověk může i vypalovat. Na to slouží např. velmi oblíbený K3b, který dovolí vypálit vaše data. Existuje však i komerční verze Nero, ale kdo by platil, že? :).

K3b, vypalovací program zvládající skoro vše

Nu, a když už jsem se dostal vypalování tak musím alespoň ukázat výchozího „průzkumníka“ tím je Dolphin, pokud nevyhovuje, doporučuji používat konzolového Midnight Commandera ;). Dolphin umožňuje prakticky vše co windows konkurence.

Linuxovský explorer - Dolphin

Abych nezapoměl na práci s obrázky, tak tady je hlavním nosníkem GIMP, ale ten mi nikdy k srdci nepřirostl, prostě od ranných verzí se mi nelíbí jeho neintuitivní a prakticky nezapamatovatelné rozhraní. Když něco chci, raději si to udělám PSP X2 nebo Corelu. Na procházení obrázků pak skvěle slouží gwenview. Jednoduchá a nenáročná.

Prohlížeč fotografií alá Acdsee

Nyní se jistě ptáte, jak se to celé ovládá? Mohu říci, že skvěle. Jednoduše řečeno Mandriva je dle mého názoru tím nejlepším kandidátem na přechod z Windows. Intuitivní rozhraní s Ovládacím centrem kde máte vše pěkně uceleně rozděleno až po jednoduché výše vyjmenované aplikace, po Open Office v nejnovější verzi 3.2 a mnohým dalším software :). Je pouze na vás, co použijete a co si oblíbíte, vždyť je to ZDARMA! ;).

Ovládací Centrum Mandrivy

Mandriva opět pokročila ve vývoji a já napjatě čekám, co přinese nová verze 2010.1, která by měla být hotova někdy v červnu. Myslím si, že ač přes jisté mouchy se jedná o dobrou náhradu operačního systému Windows.

{youtubejw}h_Bp6MiTY1E{/youtubejw}

Sdílejte tento článek

prechod

4370690
Today
This Month
Last Month
All days
1024
22153
34840
4370690

Your IP: 18.116.118.244
Server Time: 2024-04-18 14:11:54

Kontaktujte Mne:

e-mail: paul.muaddib.at.tiscali.cz

ICQ: Paul Muad'Dib 

Skype: Skype status

Legacy of Alchera Guild

fotokate

Lorgit

Shoujo-ai

Shadow

SETI@HOME